Vaar samen met uw perfecte Gill zeiloutfit de winter door.

Kent u de charmes van het winterzeilen?

De ene dag een prachtige winterzon, de stilte om je heen, het geluid van de wind in je zeilen, de andere dag het ruigere weer, koude, ijs, sneeuw...Het constante gevecht tegen deze natuurelementen...
                                                                     

Kortom, zeilen in de winter is prachtig! 

Soms zie ik anderen heel dik aangekleed. Meestal daarbij met de verkeerde combinatie en klagen ze dat ze het koud hebben. Pas op, ik geef toe dat ik die fout tijdens mijn eerste zeiljaar ook gemaakt heb. Een juiste zeiloutfit is daarom van groot belang om je te beschermen tegen dergelijke elementen. 

In deze blog baseer ik mij op het welbekende merk Gill Marine. Als ervaren zeilster ben ik zelf favoriet van dit zeilmerk en heb ik daar dan ook een uitstekende ervaring mee. Oh ja, geloof me, als er iemand is die niet tegen de koude kan, dan ben ik het wel. Tot ik de Gill zeilkleding ontdekte.

Het merk Gill Marine      

Al meer dan 40 jaar is GILL vertrouwd op het water. Het bedrijf is steeds op zoek naar een oplossing om hun capabele zeilkleding te verbeteren. Samen met een innovatief ontwerp en testing door topsporters in de meest extreme weersomstandigheden kan u steeds op of naast het water op GILL vertrouwen.
Van ruige zeeën en kalme meren tot wandelen langs de kust, GILL zorgt ervoor dat u met hun producten meer kunt doen waar u van houdt.

Welke techniek qua stoffen passen zij toe?
Om het concept van een goede zeiloutfit te begrijpen, leg ik je eerst uit welk principe van stof Gill toepast. Meestal koopt men een outfit op basis van de look en draagcomfort, maar blijft het technisch aspect onbekend.
GILL zeilkleding is gemaakt voor het water en presteert ook op het water.
Vanaf 2002 heeft GILL besloten om voor meer flexibiliteit te gaan en het beste product te blijven produceren dat er is. Of je nu in de regen loopt of met de elementen op het water vecht, al hun stoffen bieden je de nieuwste technologie, zodat je de best mogelijke bescherming, comfort en pasvorm krijgt.


DE VERSCHILLENDE STOFFEN

Tegenwoordig zijn alle stoffen ademend, dus de keuze komt neer op de handeling en het gevoel, dat wordt beïnvloed door het gewicht, de dichtheid van de weven, en of de waterdichte laag een coating of laminaat is.
1) COATINGS
Coatings zijn een meer traditionele benadering om een kledingstuk te laten testen. Een op polyurethaan gebaseerde hars wordt op een geweven stof uitgespreid. Eerst moet de golvingen van het weefsel opgevuld worden om het af te dichten en dan wordt er een laag opgebouwd die het allemaal gelijkmatig bedekt. Ten slotte wordt de stof ondergedompeld in een DWR-oplossing voor de waterafstotendheid aan de buitenkant.
2) LAMINATEN
Laminaten zijn een recentere ontwikkeling. Een gelamineerd waterdichte stof ontstaat doordat er een dun membraan wordt aangehecht aan de geweven buitenlaag. Dit betekent dat de dikte van deze laminaatfilm fijn kan worden gecontroleerd. Het eindresultaat is dus een stof die lichter en waterdicht is. Het is flexibeler, zachter en nog veel meer comfortabeler om te dragen.

TWEE, DRIE OF VIER LAGEN STOF?

Conventionele waterdichte stoffen vallen in drie hoofdcategorieën:
1) Twee lagen stof
Over het algemeen is dit lichter dan de meeste stoffen, dit is te zien op de Gill uitrusting voor zeilen en bijboten voor de kust.
Deze stof bestaat uit een geweven textiel met een gelamineerde of gecoate afwerking aan de binnenkant. Een voering beschermt het gecoate oppervlak, waardoor het comfortabeler is om te dragen.
Two Layer Fabric

2) Drie lagen stof
Deze stof is terug te vinden in hun Race Fusion Jacket, Smock & Salopette.
Gill Race Fusion Jacket & Salopette

Een geweven textiel met gelamineerde of gecoate afwerking aan de binnenkant. Alsook een beschermende voering voor het gecoate oppervlak, waardoor het comfortabeler draagt. Vervolgens wordt er een lichtgewicht mesh aan de binnenkant van de stof gelijmd.
Three Layer Fabric

3) Vier lagen stof
Voor de zwaarste omstandigheden is deze stof gebruikt in hun Race Ocean, OS1 Ocean, 4802 Pro droogpak.
Gill OS1 Jacket & Salopette 

Deze stof bestaat uit een eerste laag robuust beschermend materiaal, en is tevens slijtvast en waterafstotend. De tweede laag is een hydrofiele coating zorgt voor de afvoering van het lichaamsvocht.  Voor de derde laag wordt er gebruik gemaakt van een hydrofoob laminaat, een flexibele waterdichte barrière om water af te stoten, maar nog steeds waterdamp laat ontsnappen. De vierde laag is de Ultralicht wicking scrim om de waterdichte lagen tegen beschadiging te beschermen.
Four Layer Fabric

FireCell-technologie
De FireCell-stof houdt je droog, warm en comfortabel tijdens extreme omstandigheden op het water, deze stof is terug te vinden in de Gill RS16 Race Firecell Skiff Suit, RS17 Race Firecell Top.
Gill Firecell Top


Een beschermende nylon buitenkant beschermt tegen slijtage. De FireCell thermische zakken houden lucht vast om een extra niveau van warmte te creëren. Tenslotte zorgt de Pluche Thermogrid-voering voor isolatie en houdt het lichaamswarmte vast.

FireCell Technology


Het 3-lagen systeem

Nu we weten welke techniek er achter de gebruikte stoffen schuilt, kunnen we verder gaan met het uitkiezen van onze zeiloutfit. 

Waar moeten we op letten? 

Het is van groot belang dat je werkt volgens het principe van het drie-lagen systeem

1) De basislaag 


Gill women's long sleeve crew neck & legging ash melange

De basislaag, ook wel Base-layer genoemd,is de eerste laag die de huidbasis of vochtafvoerende laag vormt. Deze is ontworpen om vocht van de huid af te voeren, waardoor u droog en warm blijft na een zware inspanning.

De eerste laag vormt de basis van het hele kledingsysteem, dus het is absoluut noodzakelijk dat het klopt.
2) De middenste laag

Gill men's hydrophobe down jacket
De tussenlaag is ontworpen om over een basislaag en onder een buitenlaag te worden gedragen.
Tussenlagen bieden thermische voordelen en zijn zeer ademend om de beweging van vocht naar de buitenlaag te ondersteunen. Ze zijn gemaakt van vezels die geen water opnemen, drogen snel en houden je warm. Gill heeft een reeks middenlagen die zijn ontworpen om in alle omstandigheden te werken.
3) De buitenste laag

Gill Offshore/OS2 jacket & salopette
De waterdichte buitenlaag is je schild tegen de elementen en moet dus onder de zwaarste omstandigheden kunnen presteren.
Buitenlagen van Gill zijn volledig waterdicht, winddicht en beschikken over een reeks functies die zijn ontworpen om zowel comfort als prestaties te ondersteunen. Je vind een hoog ademend vermogen in alle buitenkleding van Gill, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen.
Kortom, kleden volgens het 3-lagen systeem houd je warm.
Hou uw hoofd warm
Zoals iedereen weet verliezen we niet enkel warmte via ons bovenlichaam, maar ook via ons hoofd. Er gaat namelijk 40% van je lichaamswarmte verloren via je hoofd.
Daarom kan het dragen van een goede muts een mooie aanvulling zijn van onze zeiloutfit.
De Gill Floating Knitt Beanie is een ideale muts. Deze gebreide muts heeft een drijvend vermogen en houdt uw hoofd warm, zelfs als het nat is. De stof bestaat uit 80% acryl en 20% polypropyleen.
Gill Floating Knitt Beanie

Bescherm uw handen
Uiteraard willen we geen koude handen hebben. Koude, natte handen hebben tijdens het zeil -en trimwerk is niet bepaald aangenaam.
Bij droog, koud weer zou je Gill Knit Fleece handschoenen kunnen dragen. Deze handschoen bestaat uit 100% polyester, heeft een geleidende vingertop voor uw touchscreen-apparaten, een stretchband bij de manchet voor een verbeterde pasvorm en comfort, alsook een beschermende palm-overlay die bestaat uit 93% nylon en 7% elastaan.
Gill Knit Fleece Gloves



Wanneer het weer omslaat naar vochtig weer, dan zijn de Gill Waterproof handschoenen ideaal.
Deze handschoenen hebben een duurzame nylon buitenlaag bestaande uit 80% nylon, 10% elastaan en 10% polyester. De thermische binnenvoering met een vochtafvoerend vermogen is gemaakt  uit 49% merinowol, 49% acryl en 2% elastaan. Zij zijn tevens waterbestendig en ademend. 
De Gill Waterproof handschoenen zijn ook voorzien van een geleidende vingertop en een met siliconen bedrukte handpalm.
Gill Waterproof Gloves


Warme voeten
Tenslotte willen we graag onze voeten warm en droog houden. Meestal draag ik bij minder goed weer mijn Gill zeillaarzen. Dit in combinatie met mijn Gill Boot Socks. Deze hoge warme sokken zijn ideaal voor koud weer. De stofsamenstelling bestaat uit Merino wol, acryl, nylon polypropyleen en elastane.
Tot slot
Een laatste belangrijke tip die ik je nog wil meegeven is tijdens het winterzeilen het dragen van je reddingsvest. Aangezien het weer in de winter kan ruiger zijn dan tijdens de zomer is het risico op man overboord groter. Gelukkig heb ik dit nog nooit meegemaakt, maar je weet nooit. Safety first! 
Om te eindigen wil ik  nog even kort samenvatten dat het kleden volgens het 3-lagen systeem van groot belang is. Dit in combinatie met een lekkere, warme muts. Gill Marine weet waarom!
Ik zou je graag willen bedanken voor het lezen van mijn blog. Ik hoop dat deze informatieve, leerrijke blog over de ideale zeiloutfit tijdens de winter bijdraagt aan uw winterse zeiltrip en vooral dat je het lekker warm houdt. 
D&D Sails

Reacties

Populaire posts van deze blog

Polyester landvasten versus Polypropyleen landvasten